Elephant Nature Park

Kyyneleet kihoavat silmiini, yritän olla itkemättä – räpyttelen silmiäni, kurkkua kuristaa ja tuijotan ulos ikkunasta, ohitaessamme kiivikastikkeen värisen maissiviljelmän ja tien vieressä repsottavat yksinäiset banaanipuut. Käännän taas katseeni eteenpäin, jatkaen dokumentin katselua, jossa kerrotaan Phajaan-menetelmästä, toisin sanoen kidutuksesta, jonka kaikki vangitut norsut käyvät läpi.

Koukulla kidutetut aasiannorsut

Norsut vangitaan hyvin nuorina, erotetaan emostaan, sidotaan viikoksi kiinni jaloistaan ja niskastaan, sitten näännytetään viikko ilman ruokaa ja vettä, samalla hakataan sitä terävällä koukulla – bullhookilla. Viikon aikana paksu köysi ja ketju porautuvat syvälle ihoon paljasten harmaan alta lohenpunaisen verinahkan, joka käy sitä punaisemmaksi mitä syvemmällle köysi porautuu. Köyttä valellaan moottoriöljyllä, samalla myrkyttäen norsua.

Viikon jälkeen norsun poikanen on yleensä täysin alistettu eli tekee mitä tahansa välttääkseen julman kidutuksen. Sitä aletaan kuljettaa sidottuna pikkuhiljaa ympyrää – köyden edelleen hankautuessa syvälle nahkaan – ja näin on taas kasvamassa yksi uusi kidutettu ratsu, metsätyöläinen, kerjäläisen apuri tai sirkustyöläinen.

Suuresta koostaan huolimatta norsu ei ole sovelias näihin tehtäviin, vaikka koulutusmenetelmät olisivatkin erilaisia. Sen selkäranka ei kestä painoa, silmät eivät kestä kirkasta valoa, eikä sen paikka ole kaupungissa.

Kidutus ei lopu tähän vaan kaikki opetetaan kivulla. Jos norsu ei tee mitä halutaan, sitä hakataan, jos norsu ei tee mitään, sitä hakataan, jos norsu tekee väärin, sitä hakataan. Jos norsu tekee oikein, sille vain pidetään esillä bullhookia. Hyvä esimerkki on norsujen maalaamat taulut. Norsu ei maalaa luonnostaan ja vapaaehtoisesti. Sille opetetaan tietty kuvio ja se maalaa näytöksissä usein vain, koska ohjaaja pitää kättä sen korvan takana, valmiina tökkäämään kädessään olevalla piikillä.

Dokumentin loppuessa tiellä tulee vastaan suuri elefantti, jonka selässä on painava tuoli turisteja varten ja niskassa istuu ajuri – bullhook kädessään. Ohitamme myös katoksen, jossa seisoo kaksi ketjuilla sidottua norsua. Emme ole kuitenkaan menossa kauhistelemaan norsujen hyväksikäyttöä vaan päinvastoin, matkalla norsujen turvakotiin, Elephant Nature Parkiin, joka on Chiang Main alueen ensimmäinen ja ainoa paikka, jossa norsuilla ei ratsasteta eivätkä ne tee temppuja. Kaikki alueella asuvat norsut, tällä hetkellä noin 50 norsua, joista yli 30 asuu siellä vakituisesti, ovat pelastettuja ja aikoinaan huonosti kohdeltuja.

IMG_9426

Suurisydämiset jättiläiset

Kun norsut saapuvat turvakotiin niillä on paljon fyysisiä ja psyykkisiä ongelmia – ja ihmisvihaa. Alueella toimiikin myös elefanttisairaala, jossa työskentelee vakituisesti 10 eläinlääkäriä. Fyysiset vammat yritetään hoitaa mahdollisuuksien mukaan ja hoitajat siedättävät niitä kuukausien ajan uudestaan ihmisiin – syöttämälle niille muun muassa vesimeloneita – muuten ne saavat vain olla rauhassa.

Aasiannorsuilla on todella hyvä muisti, joten mielestäni on uskomatonta miten ne silti antavat anteeksi kaiken julmuuden, vaikka eivät ikinä unohda. Ne ovatkin suurisydämisiä harmaita jättiläisiä, jotka hyrisevät matalalla äänellä kuin scifi-elokuvien äänitehosteet. Lähestyn norsua sivusta ja painan kämmeneni varovasti sitä vasten. Iho tuntuu paksulta, se on läheltä katsottuna kauttaaltaan harvassa olevien tummien karvojen peittämää. Hieno ja ihmeellinen eläin!

Vauvanorsun lajityyppilliset touhut

Jokaisen norsun luona on vähintään yksi hoitaja koko ajan, turistiryhmien kierrellessä oppaan perässä norsuryhmältä toiselle. Seuraamme niiden touhuja, ja erityisesti ihastusta herättää alueella, norsujen turvakodissa, syntynyt nuori tyttönorsu, joka on utelias ja touhottaa ympäriinsä. Se lähtee jahtaamaan koiraa – joka lähtee jolkottamaan ympyrää norsun ympärillä, suunnaten kohti turistiryhmää – pikkunorsu perässään. ”Väistäkää” – ja turistit jolkottavat koiran kanssa kauemmaksi. Alueella asuu vakituisesti noin 300 pelastettua koiraa, kissoille on Cat Kingdom, unohtamatta vesipuhveleita ja alueen ainoaa possua.

Puunrungon kimppuun! Pikkunorsu kiinnostuksen kohde vaihtuu ja se suuntaa potkimaan autonrenkaita emon seuratessa perässä. Hetken päästä hoitajat ohjaavat sen jokeen uimaan kahden kaverin seuraksi, emon seuratessa takanamme silmä tarkkana uimista – tai pikemminkin sukeltamista. Norsu kaatuu kyljelleen jokeen eikä kärsäkään jää näkyviin. Aikansa polskittuaan pikkunorsu kavereineen siirtyy seuraavaan vaiheeseen, uinnin jälkeen on ryvettävä hiekassa. Harmaa vauvanorsu on taas punertavanruskea. Kyyneleet kihoavat taas silmiini, hymyilen.

Elephant Nature Park
Why You Shouldn’t Ride Elephants In Thailand

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s