Khao Lak – kulissikylä tokay-gekkojen mailla

TO-KAY, TO-Kay, To-Kay…

Kumiankkamainen ääni heikkenee pikkuhiljaa kun tokay-gekkouros lopettaa huutelunsa. Huoneeseen kuuluu enää vain nelostiellä huristelevien autojen tasainen melu niiden ohittaessa Nang Thongin.

Khao Lakin Nang Thong -rannan keskusta sijaitsee molemmin puolin nelostietä muutaman sadan metrin alueella ja muistuttaa vesisäiliöineen ja rakennuksineen amerikkalaista tienvieruskylää. Saman matkan päässä itään näkyy viidakkometsä ja länteen kaunis hienohiekkainen ranta ja lämmin meri, joka tuli viimeistään tunnetuksi vuonna 2004, kun yli kymmenenmetriset aallot pyyhkivät koko Khao Lakin mennessään. Rantakin muistuttaa kulissikylää, lähinnä sellaista Prisoner-sarjasta tuttua. Kun istun italialaisravintolan metallisen markiisin alla, sama mies huristelee kolme kertaa ohi valkoisella golf-kärryllä. Kun kävelen rantaan, kaukana taivaanrannassa on vene, joka juuri ja juuri erottuu, mutta kiitää ja hohtaa kuin valkoisen pallon muotoinen Rover.

Khao Lak

Kahden kilometrin päässä rannan nimi vaihtuu Bang Niangiksi ja kahden kilometrin päässä sen rannasta, aivan nelostien vierellä, sijaitseekin partiovene 813, paikalla jonne tsunami sen paiskasi. Tämä onkin lähes ainoita muistomerkkejä tsunamista, koska kaikki talot ovat uudelleen rakennettuja – ja lisää rakennetaan parhaillaan aivan partioveneen viereen. Tulossa on uusia asuntoja alakerran liiketiloilla.

Partiovene

Jos ei harrasta sukeltamista eikä jaksa määräänsä enempää joko ottaa aurinkoa tai uida, Khao Lakissa ei ole juurikaan tekemistä. Nelostien vierellä on liian kuuma kävellä eikä nähtävääkään ole, joten hyvä vaihtoehto on kävellä rantaa pitkin, esimerkiksi ottaa Nang Thongista lavataksi Bang Niangiin (150 THB), josta kävelee yllättävän nopeasti rantaa pitkin takaisin. Bang Niangissa on maanantaisin, keskiviikkoisin ja lauantaisin iltamarkkinat, ja rannoilla on myös ilmaisia aurinkotuoleja koko kansan ravintoloineen, kun Nang Thongissa kaikki aurinkotuolit ovat vain hotellien asiakkaille, hotellien alueella, ja suurin osa rantaravintoloistakin on vain hotellin asiakkaille. Nang Thongin ranta on kapeampi – ilman aurinkovarjojen rivistöjä. Sen sijaan runsaasti on puiden varjoja, jonne voi levittää vapaasti pyyhkeensä – jos ei pelkää rapuja. 😉

Bang Niang

Aivan Nang Thongin ja Bang Niangin rantojen rajamailla sijaitseekin liikuttavin tsunamimuistomerkki, kollektiivisen surun ympäröimä puu, johon on ripustettu muun muassa kuvia tsunamin (ruotsalais)uhreista. Kuvia katsellessa suru kietoutuu ympärille ja saa pohtimaan jo yli viidentoista vuoden takaista tsunamia ja tätä hetkeä.

Rannan tuntumassa on kyltti, joka kehoittaa maanjäristyksen sattuessa hakeutumaan jonnekin korkealle tai sisämaahan. Rakennusten katot ovat matalammalla kuin vuoden 2004 tsunamiaalto ja sisämaahan meno tarkoittaa nelostien takana olevaa viidakkoa, jonne asti aalto heitti partioveneenkin. Taitaisi olla myöhäistä lähteä juoksentelemaan varvastossuilla siinä vaiheessa kun meri vetäytyy eivätkä linnut laula – saati jos odottelisi virallista tsunamivaroitusta tai jos olisi tokay-gekkojen yö. Yhtenä päivänä rannalla piti olla tsunamivaroituksen testaus iltapäivällä. Mitään ei kuulunut, peltisistä kovaäänisistä vain lopulta kajahti metallinen kansallislaulu. 😀

Nang Tong

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s