Kuninkaalliset hautajaiset

Saronki! Tarvitset sarongin!

Ilmassa on festaritunnelmaa kun väki alkaa kerääntyä The Ubud Palacen eteen, odottamaan kuninkaallisten hautajaisten alkamista, mitä on valmisteltu jo viikkoja. Päivä taitaa olla saronkikauppiaille tuottoisa, niitä näkyy turistien päällä useammin kuin yleensä. Palatsissa tai temppelissä vierailemiseen sarongin tarvitsee, mutta ei edelleenkään pääkadulla kävelyyn, joten kieltäydyn kaupoista.

Hautajaiset

Jostain alkaa kuulua kuin hälytysajoneuvon vonkumista ja pian ohi kulkee violettipikeepaitaisten rummuttajien letka kera megafonin huudattajan, suuntana palatsi, jossa viimeiselle matkalle on lähdössä äskettäin nuorena kuollut, Balin viimeisen kuninkaan pojanpoika, Cokorda Putra Widura. Tämä viimeinen kuningas itse kuoli vuonna 2008. Tunnin kuluessa palatsin edusta on täynnä hautajaisvieraita, turisteja ja kauppiaita, joiden toiseksi myydyin tuote näyttää olevan viuhka auringon sulattaessa neniä poskille.

Saronkeja

Siirtykää, Siirtykää!

Poliisit yrittävät tehdä tilaa ihmismassan keskelle, jotta palatsin edestä saadaan ulos neljä tonnia painavat, bambukehikoiden päälle rakennetut, mustansininen kultakoristeinen härkä ja 21 metriä korkea hautajaistorni, The Bade Tower, jonne arkku on juuri siirretty palatsista jyrkkää ramppia pitkin.

Hautajaiset

Mielikuvissani härkää kannetaan hitaasti pääkatua pitkin kuin raskaille kantolavoille pystytettyjä suuria pyhäinkuvia Espanjassa pääsiäisenä, mutta olen väärässä. Härkä nousee ilmaan – yleisö hurraa – ja härkä lähtee suoraan kohti yleisöä kuin sonni navetasta kevätlaitumelle ja kääntyy vasta viime tipassa kadun suuntaan. Kantajat vaihtuvat ja härkä juoksee päätietä sata metriä takaisin palatsin eteen, ja ihmiset juoksevat alta karkuun kuin Pamplonassa. Härkä pysähtyy juuri ja juuri ennen sähkölinjaa. Toistaiseksi näiden hautajaisten vainajien saldo pysyy yhdessä.

Hautajaiset

Härän alla jalustalla on ollut koko ajan kyydissä kaksi pikkupoikaa ja kaksi mustiin aurinkolaseihin sonnustautunutta nuorta miestä. Kyytiin nousee lisää aurinkolasipäisiä miehiä ja vielä yksi pikkupoika. Istuvat pojat köytetään valkoisella liinalla kiinni härän etujalkoihin, härän selkään ratsastajaksi kiipeää vanhempi mies. Kantajien päälle pirskotetaan vettä – ja taas härkä rynnistää eteenpäin päätietä, jonka varrelta on otettu alas kulkueen ajaksi kaikki sähkölinjat.

Hautajaiset

Rummut, kongit ja symbaalit soittavat jokainen eri kaavioita, jotka eivät tunnu sointuvan yhteen. Silti nämä erilaiset kilkatukset muodostavat viehättävän melodian, joka nostattaa hautajaisten festaritunnelmaa entisestään. Tätä erikoista musiikkia kutsutaan nimellä Gamelan Beleganjur. Ihmiset hurraavat ja hautajaistorni kera vainajan rynnistää mukaan hautajaiskulkueeseen. Ilmeisesti pahat henget eivät saa kiinni jos edetään juosten ja kallistellen. Henget ovat ilmeisesti sen verran hitaita, että eivät tavoita hautajaissaattuetta edes kantajien vaihdon aikana – hyvä niin. 😉 Hautajaissaattueessa on etummaisena kaksi kantotuoleissa istuvaa kaunotarta, sitten härkä ja torni. Kulkue on valmis lähtemään kohti temppeliä, jossa vainaja siirretään tornista härän sisälle. Pimeän laskeuduttua tapahtuu krematorointi tuikkaamalla härkä tuleen.

Väkijoukko katoaa yllättävän nopeasti. Hetken aikaa palatsin edusta on puolityhjä ja pääkatu näyttääkin festarialueelta. Muoviroskaa, lähinnä vesipulloja, on joka paikka täynnä. Pikkuhiljaa pääkatu on taas täynnä autoja ja skoottereita, violetti karnevaalitunnelma haihtuu ja elämä jatkuu.

The Ubud Palace

The Ubud Palace

hautajaisväkeä

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s