Madeira – vihreä helmi

10 vinkkiä Madeiralle

1. Puutarhat

Madeiralla on paljon puutarhoja, maksullisia ja ilmaisia, ja vaikka osa olikin kiinni kunnostustöiden takia, kuten Quinta Magnolia Gardens, niin silti puutarhoissa nähtävää riitti kukkaähkyyn asti.

Jardim Botânico

Madeiran kasvitieteellisen puutarha, josta löytyy myös pieni luonnontieteellinen museo oli minusta puutarhojen parasta antia, vaikka yleensä Madeiran suurin puutarha, Monte Palace Tropical Garden, on listoilla ykkösenä. Erityisesti mieleen jäivät ruutukuvioiset istutukset ja kaktuspuutarha kissoineen.

 

 

 

Monte Palace Tropical Garden

Edellämainittu Madeiran suurin puutarha sisältää tekojärviä, itämaisen puutarhan, käpypalmuja ja museon, Monte Palace Museum, jossa oli afrikkalaisia kiviveistoksia. Kiviveistokset ovat hauskoja, mutta kun niitä on yli tuhat ja kaikki samantyylisiä, niin kukkaähkyn sijaan tulee kiviveistosähky. Puutarhan keskellä on yksityisasuntona toimiva kartano ja avoinna olevasta ikkunasta näkyy pari palvelijaa mustavalkoisissa asuissaan. Kasvitieteelliseen puutarhaan verrattuna paikka on siirtomaahenkinen, kakofoninen (saattoi johtua myös muutamasta kouluseurueesta) ja kitsch. Mieleen jäivät erityisesti yli 1000 vuotta vanha oliivipuu sekä kestosuosikkini saniaispuut.

 

 

Quinta Vigia & Parque de Santa Catarina

Molemmat puistot sijaitsevat vierekkäin Lidon hotellialueen ja keskustan välissä. Quinta Vigiaan on pieni pääsymaksu, kun taas Parque de Santa Catarina on ilmainen ja sieltä löytyy myös kirjanvaihtopiste.

 

 

2. Monte

Montesta löytyy puutarhan lisäksi myös pieni vuoristokylä hautausmaineen ja Madeiran vanhin kirkko eli Nossa Senhora do Monten pyhiinvaelluskirkko. Lisäksi on mahdollista testata perinteistä kelkkakyytiä eli Carros de cesto.

 

 

3. The Principality of the Pontinha

Principado da Pontinha on nykyisin suljettu, mutta sen ulkopuolelle pääsee kiipeilemään ja ruokkimaan kissoja. Kyseessä oli paikallisen ”kylähullun kuningaskunta” tai mikrovaltio, jonka perusti itsensä prinssi Renato II:ksi nimennyt henkilö.

 

 

4. The Mercado dos Lavradores

Kauppahalli on komea ja sijaitsee aivan Funchalin keskustassa.

 

 

5. Zona Velha

Vanhan kaupungin kapeiden kujien varrelta löytyy paljon ravintoloita ja kannattaa kävellä näitä kujia pitkin aina The Fort of São Tiagolle asti. Linnoituksen vierestä löytyy myös uimapaikka, joka oli nyt remontissa.

 

 

6. Livreria Esperanca

1886 perustettu sokkeloinen kirjakauppa, jossa kaikki niteet ovat ripustettu seinille yksitellen. Suurin osa kirjoista on portugaliksi, mutta paikka on nähtävyys jo sinänsä.

 

 

7. Vaellusreitit ja levadat

Eira do Serrado ja Curral das Freiras

Kaunis kävelyreitti Eira do Serradon näköalapaikalta 3,9 km alaspäin Nunnalaaksoon eli Curral das Freirasiin.

 

 

Pitkillä levado vaelluksilla en käynyt, mutta kävelin Lidon hotellialueen yläpuolella kulkevalla ”citylevadalla” Levada dos Piornaisilla.

 

 

Tämän lisäksi kävin Balcoes de Ribeiro Friolla, joka on helppokulkuinen levada näköalapaikalle. Näköalapaikan paras nähtävyys oli Madeiran varpuset. Vaellusreittejä ja levadoja on saarella loputtomasti, joten jokaiselle löytyy mieleisensä.

 

 

 

8. Praia Formosa

Câmara de Lobosin ja Funchalin vanhimman uimalan (joka oli nyt remontissa), Doca do Cavacas, välissä sijaitseva noin kilometrin pituinen ranta. Uimalan ja rannan yhdistää tunneli. Tämä on yksi saaren harvoista uimarannoista. Tyhjä ranta keltaisine aurinkotuoleineen näyttää siltä kuin olisi astuttu 60-luvun rantaelokuvan lavasteisiin.

 

 

9. Cabo Girão

Euroopan korkein kallio, jonne on rakennettu lasinen näköalatasanne.

 

 

 

10. Länsi-Madeira ja autoilu

Autovuokraamoista paikallinen Rodavante osottautui varsin luotettavaksi ja toimivaksi. Kannattaa ottaa automaattivaihteinen auto, koska mäet ovat jyrkkiä ja risteykset tiukkoja.

São Vicente

São Vicentessä on pieni keskusta ja pieni laavaluolakeskus Grutas e Centro do Vulcanismo de São Vicente. Luoliin pääsee tutustumaan vain opastetulla kierroksella ja samalla saa käsityksenä erilaisista laavatyypeistä, sekä miten Madeira on syntynyt tulivuortenpurkausten seurauksena. Paikallisella viininviljelijällä oli myös luolastossa meneillään kokeilu, jossa tuhat viisisataa viinipulloa pidetään luolan vedessä kuusi kuukautta. Vesi pysyy koko ajan noin 12 asteessa, ja aika näyttää tuleeko viinistä sitä mitä viinitarhuri toivoo.

 

 

Porto Moniz

Porto Monizin suurin nähtävyys on merivesialtaat, joihin vesi vaihtuu tasaisesti Atlantin myllerryksen mukana. Sisäänpääsymaksu oli vain 1,50 €.

 

 

Ponta do Pargo

Pieni kylä, jonka nähtävyys on majakka ja korkeat kalliot jotka laskeutuvat mereen.

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s